Vertrouwenspersoon

Bij Scouting is het belangrijk dat (jeugd)leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen.
Een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van een sociaal veilige groep. Je wilt het niet, maar soms krijgt een Scoutinggroep toch te maken met grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, pesten, agressie, geweld of discriminatie. Met wie kan je dan praten? Dat is de vertrouwenspersoon.

 

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een persoon waar vrijwilligers, jeugdleden of ouders in vertrouwen kunnen praten. Dit kan gaan over een concreet voorval, maar ook over een onderbuikgevoel en twijfels. De vertrouwenspersoon heeft als doel dat de hulpvrager zich ondersteund weet in eventuele vervolgstappen.

Een vertrouwenspersoon is onafhankelijk.

Te allen tijde moet een melder zich vrij voelen om te gaan praten met de vertrouwenspersoon. Daarom is de vertrouwenspersoon ook geen onderdeel van het bestuur. De vertrouwenspersoon kan immers ook benaderd worden als een melder een klacht heeft over een bestuurder. Verder moet een bestuurder niet bezwaard zijn met vertrouwelijke informatie bij het nemen van maatregelen. Onafhankelijkheid is dus van groot belang.

Xandra Rienks is de vertrouwenspersoon voor Scouting Alphen aan den Rijn.

De vertrouwenspersoon voor Scouting Alphen in Xandra Rienks.
Zij is bereikbaar op telefoon/Whats app: 06-301 039 93 of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie is Xandra Rienks?

Xandra RienksMijn naam is Xandra Rienks, ik ben bijna 65 jaar oud. Getrouwd met Willem en moeder van 4 volwassen (stief) kinderen.
En ik heb twee kleinkinderen.
Ik werk al ruim 40 jaar als docent Groen op een agrarische vmbo-school en ik leid bloemisten op bij een mbo-school.
Mijn ervaring met scouting begint op mijn 16e, toen ik lid werd van de loodsenstam van Scouting Olav in Naarden.
Daar heb ik ook leiding gegeven aan de zeeverkenners meisjes. Na ongeveer 7 jaar ben ik verhuisd uit het Gooi en ben ik een wilde vaart groep in Oss gaan leiden. Na weer een verhuizing ben ik andere dingen gaan doen. Rond 2001 ben ik ongeveer 1,5 jaar secretaris bij de Hollandse Nachtegalen geweest.
Het lijkt mij leuk om vertrouwenspersoon te worden, omdat ik graag (jonge) mensen een luisterend oor wil bieden wanneer zij dat nodig hebben. Samen kunnen we dan op zoek gaan naar een oplossing, mocht dat nodig zijn.